Gå til indhold

Legenden om Dannebrog

Legenden om det danske flag Dannebrog er en af de mest kendte begivenheder i dansk historie, der samtidig markerer de tætte historiske og kulturelle bånd mellem Danmark om Estland.
Dannebrog anses for at være et af verdens ældste nationalflag, der stadig er i brug den dag i dag. Dannebrog er ikke blot et symbol på Danmarks historie, men også et samlingspunkt for dansk kultur og identitet. 

Legenden om Dannebrog daterer tilbage til d. 15. juni 1219, hvor den danske konge Valdemar II ledte sin hær til Estland under et korstog. Ved slaget ved Lyndanaise (i dag Tallinn) var den danske hær tæt på at blive besejret. I det øjeblik skulle Dannebrog være faldet fra himlen. Flaget blev tolket som et tegn fra Gud, og førte danskerne til sejr. 

Stedet hvor Dannebrog menes at være faldet ned fra himlen, er i dag navngivet Den Danske Konges Have og ligger i Tallinns gamle bydel.

Dagen er kendt som Valdemarsdag og fejres hvert år den 15. juni.

I 2019 havde Dannebrog 800-års jubilæum. I den forbindelse besøgte Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark Tallinn med Kongeskibet Dannebrog, ledsaget af udenrigsministeren, for at deltage i fejringen af henholdsvis 800-årsjubilæet for Dannebrog, 800-årsjubilæet for Tallinns grundlæggelse, 100-årsjubilæet for Republikken Estland og 135-årsjubilæet for det estiske flag.