Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Estland.

Senest opdateret den 4.12.2020, 17:45.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Estland.

Læs rejsevejledningen for Estland.

Information om konkrete restriktioner i Estland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Estland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Estland.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Danske statsborgere kan rejse ind i Estland, hvis de ikke viser tegn på sygdom, men skal som hovedregel være opmærksom på obligatoriske karantæneregler i landet.

Alle ikke-nødvendige rejser til Estland frarådes, fordi Estland ikke opfylder kriterierne for lave smittetal i modellen for rejsevejledninger for EU- og Schengenlande, og fordi der er 10 dages hjemmekarantæne for personer, der rejser til Estland fra Danmark.
Du kan læse mere hos Statens Serum Institut.

Karantæneregler

Rejsende, som ankommer til Estland fra Danmark, skal gå i 10 dages hjemmekarantæne. Hjemmekarantænen betyder, at man har pligt til at afstå fra unødvendige kontakter i 10 dage fra ankomsten i Estland, og at man kun kan forlade sin bolig eller opholdssted for at se en læge eller at købe mad, medicin og andre essentielle fornødenheder, samt i nødsituationer. Der er nogle få undtagelser til kravet om hjemmekarantæne for visse persongrupper.

Fra 1. september, har man kunnet forkorte den obligatoriske karantæne til 7 dage, såfremt man tager en test ved ankomst og en test tidligst 7 dage senere. Er første test negativ, er det tilladt at gå på arbejde såfremt det er nødvendigt, men man skal afstå fra al unødvendig kontakt. Der tilbydes test ved ankomst i både lufthavn og havn, og den koster ca. 67 EUR for bosatte uden for Estland. (https://www.terviseamet.ee/en/news/tomorrow-anyone-arriving-risk-countries-can-take-coronavirus-tests-airport-and-ferry-port).


Det skal bemærkes, at ambassaden har fået oplyst af de estiske myndigheder, at det er tilladt for tilrejsende forretningsfolk at holde arbejdsmøder i Estland, såfremt nedenstående betingelser er opfyldt:
Forretningsfolk kan deltage i arbejdsmøder i Estland, såfremt de tilrejsende forretningsfolks arbejdsgiver har besluttet, at opgaverne er hastende og af nødvendig karakter ("urgent and inevitably necessary duties by a decision of their employer") og hvis man 1) i Estland tager en corona-test i lufthavnen / ved ankomst, 2) isolerer sig på hotellet, indtil man får testresultatet, 3) får et negativt testresultat, 4) kun starter påbegynder sine møder, efter man har opnået negativt testresultat, 5) afstår fra alle andre aktiviteter og kontakter, indtil man får nr. to negativ test tidligst en uge senere (hvis man bliver så længe i Estland), samt indtil da overholder betingelserne om minimumskontakt og afstand.


Fra uge 43 er personer, der ankommer til Estland fra Letland, Litauen og Finland fritaget fra obligatorisk selvisolation, såfremt man kan fremvise en negativ COVID-19 test, foretaget tidligst 48 timer inden ankomst.

Liste over lande, der bliver berørt af den obligatoriske selvisolation, bliver opdateret på det estiske udenrigsministerium hver fredag, gældende fra mandag.

Du kan læse mere om de estiske indrejse -og karantæneregler her.


Dog vil det være således, at grupper, der er inviteret til at deltage i møder på invitation fra estiske myndigheder, er undtaget og kan rejse ind uden test.

Regeringen har i august 2020 besluttet at tillade direkte flyvninger mellem Tallinn og København og en række andre destinationer uanset smitteniveauet, se mere her: https://www.valitsus.ee/en/news/government-members-approved-exceptions-travel-restrictions.

 

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Estland.

Offentlig transport fungerer fortsat.

Transit muligheder

Du kan rejse i transit gennem Estland på vej til dit hjemland, hvis du ikke viser symptomer på COVID-19.

Læs mere på Estlands fælles COVID-19 myndighedshjemmeside.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Estland.

Forsamlingsforbud

Fra 24. november er 2 + 2 reglen genindført (dvs. højst to personer med minimum 2 meters afstand) og gælder på alle offentlige indendørs områder som f.eks. frisører, museer, saunaer, indkøbscentre osv. Familier og situationer hvor det er uundgåeligt, er undtaget. 2 + 2 reglen lyder grundlæggende på, at 2 personer skal holde minimum 2 meters afstand til de næste 2 personer.

Der er fastlagt en afstandsregel på 2 meter mellem grupper af mennesker med maksimalt 10 personer pr. gruppe (10 + 2 regel) og gælder restaurations- og underholdningsbranchen. Begrænsningen gælder ikke for medlemmer af den samme familie.

Der kan arrangeres offentlige begivenheder, både indendørs og udendørs. Der er begrænsning på både indendørs og udendørs forsamlinger. Pr. 28 november må man ved udendørs begivenheder maksimalt samles 500 personer, og indendørs må maksimalt samles 400 såfremt der er faste pladser, og 250 hvis der ikke er faste pladser.

Fra 05. december gælder kapacitetsreglen på max. 50% også i salgsområder og offentlige områder af butikker, samt i serviceområder hos tjenesteudbydere. Folk skal også overholde 2 + 2-reglen.

HARJUMAA og IDA-VIRUMAA region (herunder Tallinn)
Kapacitetsregel skal overholdes – der må højst være 50 procent belægning ved indendørs arrangementer. Kapacitetsbehovet på 50% indendørs gælder ikke for teaterforestillinger, koncerter og biografvisninger, konferencer eller offentlige møder og begivenheder, hvor der er faste pladser til rådighed for hele publikum.

 

Mundbind

Fra 24. november er det obligatorisk at bære mundbind/visir/dække næse og mund på alle indendørs, offentlige steder, herunder offentlig transport, teatre, i serviceerhverv, biografer etc.

Personer, for hvem det er medicinsk begrundet (for eksempel astmatikere eller døve) og børn under 12 år behøver ikke at bære en maske. Andre berettigede situationer er også mulige (for eksempel hvis der ikke er andre passagerer i køretøjet).

Nedlukning / Genåbning

Det meste af det estiske samfund er åbent, f.eks. uddannelsesinstitutioner, butikker, indkøbscentre, restauranter og cafeer. 

Der bliver dog løbende indført lokale anbefalinger. Det anbefales derfor, at du holder dig opdateret under UM’s rejsevejledning.
Læs rejsevejledningen for Estland.

Sportsbegivenheder er tilladt, hvis sprednings-kravet og kapacitetsreglen på 50 procent overholdes. Op til to tilskuere kan sidde sammen ved offentlige sportsbegivenheder og holde en afstand på mindst to meter fra andre. Dette gælder ikke for familier. Højst 250 personer ved indendørsarrangementer, og højst 500 personer ved udendørsarrangementer. Kapacitetsreglen på 50% og grænsen på 250 personer gælder ikke for professionelle og semi-professionelle sportsaktiviteter. Tilskuere skal bære maske indendørs.

Fra 16. november er der indført obligatoriske lukketider for restaurationer og underholdningsbranchen fra kl. 00.00 til kl. 06.00. I forlængelse heraf gælder pr. 5. december, at restauranter, spillesteder og offentlige begivenheder skal lukke sine døre for gæster fra 22.00-06.00. Dette gælder ikke take-away steder. Private fester er tillige ikke tilladt på førnævnte lokationer.

Der er indført et nationalt forbud mod udskænkning af alkohol fra 00.00 til 10.00 (indtil 26. januar 2021).

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger:

- Health Board - Estlands sundhedsmyndighed
- Estlands fælles COVID-19 myndighedshjemmeside

Myndighederne anbefaler, at man bliver hjemme ved tegn på sygdom.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Estland

Der er forskellige rejsemuligheder fra Estland til Danmark.

Fly:

AirBaltic

Finnair

SAS


Færge:

Nærmere info på færgeselskabernes hjemmesider:
Tallink
Viking Line 
Eckerö Line

Du kan tage færgen fra Paldiski til Kapellskär (og dermed videre til Danmark), såfremt du er i bil. Nærmere info hos DFDS.

Du anbefales at reservere plads i god tid, da der er stor efterspørgsel.

Køretilladelse

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hotlines:

Politiet og grænsevagter: (+372) 600 1247
Lægelige spørgsmål (telefontid hver dag kl. 15-17): (+372) 634 6630
Udenrigsministeriet: (+372) 5301 9999
Ambulance, politi og nødsituationer: (+371) 112

Hjemmesider:

- Lokale nyhedsmediers hjemmesider
- Estlands ambassade i København
- Fælles COVID-19 myndighedshjemmeside

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Tallinn inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Estland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemId-nøgleapp

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten.

Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind