Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Estland.

Senest opdateret den 28.09.2020 15:30
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Estland.

Læs rejsevejledningen for Estland.

Information om konkrete restriktioner i Estland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Estland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Estland.

Det er bl.a. turistrejser, der anses for at være ikke-nødvendige rejser. Erhvervsrejser anses derimod ofte for at være nødvendige rejser, hvorfor erhvervsrejsende som udgangspunkt godt kan rejse i den aktuelle situation.

Det er derfor op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvorvidt en rejse er en nødvendig rejse. Hvis virksomheden vurderer, at en konkret rejse er en nødvendig rejse, er det vigtigt, at der også foretages en konkret og individuel risikovurdering af rejsen i dialog med den enkelte medarbejder. Vi opfordrer altid virksomheden til at holde sig opdateret om lokale rejserestriktioner i forbindelse med planlægning af erhvervsrejser.

Den enkelte virksomhed bør anlægge et forsigtighedsprincip for at minimere risikoen for, at virksomhedens medarbejdere bliver smittet med ny coronavirus/COVID-19 i udlandet.

Virksomheden og den enkelte medarbejder bør derfor følge vores rejseråd til erhvervsrejser.

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Danske statsborgere kan igen rejse ind i Estland. Fra den 1. juni 2020 kan personer fra EU, Schengen, Storbritannien og Nordirland rejse ind, hvis de ikke viser tegn på sygdom.

Karantæneregler

Rejsende, som ankommer til Estland fra Danmark, skal fra mandag den 17. august 2020 kl. 00:00 gå i 14 dages hjemmekarantæne. Hjemmekarantænen betyder, at man har pligt til at afstå fra unødvendige kontakter i 14 dage fra ankomsten i Estland, og at man kun kan forlade sin bolig eller opholdssted for at se en læge eller at købe mad, medicin og andre essentielle fornødenheder, samt i nødsituationer. Der er nogle få undtagelser til kravet om hjemmekarantæne for visse persongrupper.

Du kan læse mere om de estiske indrejse -og karantæneregler her.

Fra torsdag den 1. september kl. 00:00 vil det være muligt forrejsende fra Danmark til Estland at begrænse karantæneperioden på 14 dage ved at tage to coronatests: test nummer 1 ved ankomstog test nummer 2 syv dage efter modtagelsen af testresultatet af test nummer 1.
Det betyder, at perioden for hjemmekarantæne i ”komplet selvisolation” kan begrænses til den tid, det tager at få testresultatet af test nummer 1. Hvis testresultatet af test nummer 1 er negativt, kan man de følgende syv dage f.eks. godt gå på arbejde og købe madvarer ind, men man skal fortsat afholde sig fra alle unødvendige kontakter. Hvis testresultatet af test nummer 2 er negativt, vil man kunne genoptage sit sædvanlige ”day-to-day life”.
”Komplet selvisolation” betyder, at man har pligt til at afstå fra unødvendige kontakter i 14 dage fra ankomsten til Estland, og at man kun har lov til at forlade boligen eller opholdsstedet for at se en læge eller købe mad, medicin og andre essentielle fornødenheder, samt i nødsituationer. (Der er nogle få undtagelser til kravet om selvisolation for visse persongrupper).
Læs mere om de estiske regler https://www.valitsus.ee/en/news/government-amending-covid-19-movement-restriction-regulations.

Det vil fremover være muligt at få foretaget en COVID-19 test ved ankomst til Tallinn lufthavn og Tallinn havn mod betaling (ca. 80 euro) (https://www.terviseamet.ee/en/news/tomorrow-anyone-arriving-risk-countries-can-take-coronavirus-tests-airport-and-ferry-port).

Dog vil det være således, at grupper, der er inviteret til at deltage i møder på invitation fra estiske myndigheder, er undtaget og kan rejse ind uden test.

Regeringen har desuden besluttet at tillade direkte flyvninger mellem Tallinn og København og en række andre destinationer uanset smitteniveauet, se mere her: https://www.valitsus.ee/en/news/government-members-approved-exceptions-travel-restrictions.

 

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Estland.

Offentlig transport fungerer fortsat.

Landegrænsen mod Rusland er lukket indtil videre, hvorimod grænsen til Letland er åben.
Du bør dog være opmærksom på karantæneregler. Letland har krav om 10 dages selv-isolation for personer, der indrejser til Letland fra EU-EØS-lande, hvor det kumulative antal smittetilfælde er mere end 16 tilfælde per 100.000 indbyggere regnet over de seneste 14 dage. Dette kan du læse mere om her: https://letland.um.dk/da/rejse-og-ophold/nycoronavirus-covid19/
Grænsen til Finland er åben, men ifølge indrejserestriktionerne er det muligt at indrejse til Finland, hvis man kommer fra et land med et smittetryk på under 25 pr. 100.000. Læs mere her: https://finland.um.dk/da/rejse-og-ophold/corona/

Transit muligheder

Du kan rejse i transit gennem Estland på vej til dit hjemland, hvis du ikke viser symptomer på COVID-19.

Læs mere på Estlands fælles COVID-19 myndighedshjemmeside.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Estland.

Forsamlingsforbud

Regeringen har lempet de generelle regler for forsamlinger:
De kan arrangeres offentlige begivenheder, både indendørs og udendørs. Kapacitetsregel skal overholdes – der må højst være 50 procent belægning.

Fra 29. september indføres yderligere begrænsninger for indendørs forsamlinger. Den tidligere lød på maks. 1500 personer og sænkes til maks. 750 personer. Dette gælder både sportsbegivenheder, teatre, offentlige begivenheder, konferencer, koncerter etc.

Den tidligere regel om 2 + 2 er ikke i kraft længere (dvs. højst to personer samlet i det offentlige rum med minimum 2 meters afstand). Siden den 19. juni gælder der i stedet en regel om ”dispersion”, dvs. spredning, hvilket betyder, at man skal holde sig spredt med en sikker afstand imellem sig.

Reglen gælder i alle offentlige rum, herunder i butikker, steder for tjenesteydelser, shoppingcentre, casinoer og steder med spilleautomater. Reglen gælder også offentlige saunaer og spa-steder, swimmingpools, vandlande, bowlinghaller, billard-steder og børns legerum. Ligeledes gælder sprednings-kravet i forbindelse med organisering af aktiviteter i skoler og steder for længerevarende uddannelse, træningscentre, hobbyskoler, fritidsaktiviteter og ungdomscentre samt lejre for børn og elever, ved sport og besøg på museer og udstillinger. Fra den 1. juli har natklubber, vandpibebarer mv. haft genåbnet. Disse steder er åbne, såfremt operatørerne kan sikre en behørig spredning af personerne på stedet, og hvis de højst har 50 procent belægning.

Mundbind

Fra 14. september er det obligatorisk at bære en mindbind af plejehjemsansatte og besøgende på plejehjem.

Det er ikke obligatorisk at bære mundbind eller andre værnemidler generelt, men befolkningen opfordres til at bære mundbind, hvor man selv finder, at det er passende.

Nedlukning / Genåbning

Det meste af det estiske samfund er genåbnet, f.eks. uddannelsesinstitutioner, butikker, indkøbscentre, restauranter og cafeer. 

Der bliver dog løbende indført lokale anbefalinger. Det anbefales derfor, at du holder dig opdateret under UM’s rejsevejledning.
Læs rejsevejledningen for Estland.

Sportsbegivenheder blev tilladt fra den 1. juli, hvis sprednings-kravet og kapacitetsreglen på 50 procent overholdes. Højst 750 personer ved indendørsarrangementer, og højst 2000 personer ved udendørsarrangementer.

Fra 24. september er der indført et nationalt forbud mod udskænkning af alkohol fra 00.00 til 10.00.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger:

- Health Board - Estlands sundhedsmyndighed
- Estlands fælles COVID-19 myndighedshjemmeside

Myndighederne anbefaler, at man bliver hjemme ved tegn på sygdom.

Hvis de lokale myndigheder beder dig om at gå i karantæne, bør du følge deres anvisninger.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Estland

Der er forskellige rejsemuligheder fra Estland til Danmark.

Fly:

AirBaltic har flyvningen fra Tallinn til København.

Med Finnair der er mulighed for at flyve Tallinn-Helsingfors-København.


Færge:

Nærmere info på færgeselskabernes hjemmesider:
Tallink
Viking Line 
Eckerö Line

Du kan tage færgen fra Paldiski til Kapellskär (og dermed videre til Danmark), såfremt du er i bil. Nærmere info hos DFDS.

Du anbefales at reservere plads i god tid, da der er stor efterspørgsel.

Køretilladelse

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Indrejse i Danmark

Du kan finde svar på spørgsmål om indrejserestriktioner i Danmark på Rigspolitiets COVID-19 hjemmeside.

Du kan også kontakte Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark: +45 7020 6044.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hotlines:

Politiet og grænsevagter: (+372) 600 1247
Lægelige spørgsmål (telefontid hver dag kl. 15-17): (+372) 634 6630
Udenrigsministeriet: (+372) 5301 9999
Ambulance, politi og nødsituationer: (+371) 112

Hjemmesider:

- Lokale nyhedsmediers hjemmesider
- Estlands ambassade i København
- Fælles COVID-19 myndighedshjemmeside

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Tallinn inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Estland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemId-nøgleapp

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten.

Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind