Spring til indhold

Coronavirus/COVID-19

Her kan du finde information om konsekvenserne af coronavirus/COVID-19 for danske rejsende og fastboende i Estland.

Senest opdateret den 22.02.2021 16:20
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind

Rejsevejledning

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Estland for at minimere risikoen for smittespredning med nye COVID-19 varianter. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Læs rejsevejledningen for Estland.

Information om konkrete restriktioner i Estland opdateres ikke i rejsevejledningen. Ambassaden opdaterer i stedet informationen nedenfor.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om coronavirus/COVID-19 fra danske rejsende og fastboende i udlandet.

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Estland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Rejseråd til erhvervsrejser

Udenrigsministeriet fraråder alle rejser til hele Estland. Vi fraråder dermed også erhvervsrejser, men med visse undtagelser.

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.

Læs vores rejseråd til erhvervsrejser

Læs også regeringens retningslinjer for erhvervsrejser.

Læs om rejserestriktioner og lokale restriktioner nedenfor.

Rejserestriktioner

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Indrejserestriktioner

Danske statsborgere kan rejse ind i Estland, hvis de ikke viser tegn på sygdom, men skal som hovedregel være opmærksom på obligatoriske karantæneregler i landet.

Karantæneregler

Liste over lande, der bliver berørt af den obligatoriske selvisolation, bliver opdateret på det estiske udenrigsministerium hver fredag.

Du kan læse mere om de estiske indrejse- og karantæneregler her.

Der er ingen krav om selvisolation for rejsende fra Danmark i denne uge.

Personer, der ankommer til Estland fra Letland, Litauen og Finland er fritaget fra obligatorisk selvisolation, såfremt man kan fremvise en negativ COVID-19 test, foretaget tidligst 48 timer inden ankomst.

Regeringen har tilladt direkte flyvninger mellem Tallinn og København og en række andre destinationer uanset smitteniveauet, se mere her: https://www.valitsus.ee/en/news/government-members-approved-exceptions-travel-restrictions.

Interne rejserestriktioner

Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Estland.

Offentlig transport fungerer fortsat.

Transit muligheder

Du kan rejse i transit gennem Estland på vej til dit hjemland, hvis du ikke viser symptomer på COVID-19.

Læs mere på Estlands fælles COVID-19 myndighedshjemmeside.

Lokale restriktioner

Nye restriktioner kan indføres med meget kort varsel. Du bør derfor holde dig løbende opdateret. Du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.

Udgangsforbud

Der er ikke indført udgangsforbud i Estland.

Forsamlingsforbud

2 + 2-reglen gælder (dvs. højst to personer med minimum 2 meters afstand). Reglen gælder på alle offentlige indendørs områder som f.eks. frisører, museer, saunaer, indkøbscentre osv. Familier og situationer hvor det er uundgåeligt, er undtaget. 2 + 2-reglen betyder, at to personer skal holde minimum 2 meters afstand til de næste to personer.

Der er fastlagt en afstandsregel på 2 meter mellem grupper af mennesker med maksimalt 10 personer pr. gruppe (10 + 2-regel) og gælder restaurations- og underholdningsbranchen. Begrænsningen gælder ikke for medlemmer af den samme familie.

Der kan arrangeres offentlige begivenheder, både indendørs og udendørs. Der er begrænsning på både indendørs og udendørs forsamlinger. Man må ved udendørs begivenheder maksimalt samles 500 personer, og indendørs maksimalt samles 250. Aktiviteterne er forbudt fra kl. 21:00 til 6:00.

Der gælder en kapacitetsregel på max. 50 % i salgsområder og offentlige områder af butikker, samt i serviceområder hos tjenesteudbydere. Folk skal også overholde 2 + 2-reglen.

Mundbind

Det er obligatorisk at bære mundbind/visir/dække næse og mund på alle indendørs, offentlige steder, herunder offentlig transport, teatre, i serviceerhverv, biografer etc.

Personer, for hvem det er medicinsk begrundet (for eksempel astmatikere eller døve) og børn under 12 år behøver ikke at bære en maske. Andre berettigede situationer er også mulige (for eksempel hvis der ikke er andre passagerer i køretøjet).

Nedlukning / Genåbning

Det meste af det estiske samfund er åbent, f.eks. butikker, indkøbscentre, restauranter og cafeer. Elever til og med 4. klasse er fortsat i skole, mens de ældre elever er overgået til fjernundervisning. Elever med særlige behov kan dog stadigvæk møde op fysisk.

• Spillesteder og offentlige begivenheder skal lukke sine døre for gæster fra 21.00-06.00.

• Restauranter: maksimalt 50% kapacitet, må have åbent mellem 06.00-21.00. Dette gælder ikke take-away steder. Private fester er tillige ikke tilladt på førnævnte lokationer. Et bord eller en gruppe indendørs kan omfatte op til seks personer, og der skal være en afstand på mindst to meter fra et andet bord.

• Sport, træning, ungdomsarbejde, hobbyaktiviteter, hobbyuddannelse, genopfriskningstræning og efteruddannelse. 2 + 2-reglen skal følges i tilfælde af aktiviteter, der involverer kontakt og en høj risiko for virusspredning (sang, dans, kampsport, men også blæseinstrumenter osv).
Ikke-kontaktaktiviteter og lavrisikoaktiviteter kan udføres i grupper på 10+ 1 (f.eks. maleri, pilates, guitarundervisning og keramikgrupper). 
Indendørs opretholdes kravet om at bære en maske, medmindre det er i strid med aktivitetens art. Kapacitetsbehovet på 50 procent vil forblive i kraft.
For udendørs aktiviteter er gruppegrænsen til 50.

• Saunas, spas, vandparker og svømmehaller er lukket. 

Museer: Museer og udstillinger har lov til at åbne i overensstemmelse med 2 + 2-reglen, og forudsat at kapaciteten ikke overstige 50 procent. Maske skal bæres indendørs.

Hvis du bliver syg

Hvis du får symptomer, der kan give mistanke om COVID-19, imens du rejser i udlandet, bør du hurtigst muligt kontakte din rejseforsikring.

Du bør derudover følge de lokale myndigheders anvisninger:

- Health Board - Estlands sundhedsmyndighed
- Estlands fælles COVID-19 myndighedshjemmeside

Man kan få foretaget en COVID-19 test forskellige steder i Estland – læs mere her.

Myndighederne anbefaler, at man bliver hjemme ved tegn på sygdom. COVID-19 patienter må således ikke forlade deres bopæl eller opholdssted fra tidspunktet for diagnosen indtil man er sygdomsfri. Personer, som bor sammen med disse patienter eller som har haft tæt kontakt med patienten, skal forblive i karantæne i 14 dage. Læs mere her.

Udenrigsministeriet kan ikke påvirke de restriktioner, som andre lande vælger at indføre for at forhindre videre smittespredning.

Du kan altid kontakte ambassaden eller Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7 (bbb@um.dk / +45 3392 1112), hvis du har brug for rådgivning.

Udenrigsministeriet modtager mange spørgsmål om, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver syg i udlandet.  

Læs svarene på de mest almindelige spørgsmål.

Læs mere om symptomer på COVID-19 hos Sundhedsstyrelsen.

Udrejse af Estland

Der er forskellige rejsemuligheder fra Estland til Danmark.

Fly:

AirBaltic
Finnair
SAS

Færge:

Nærmere info på færgeselskabernes hjemmesider:
Tallink
Viking Line 
Eckerö Line

Du kan tage færgen fra Paldiski til Kapellskär (og dermed videre til Danmark), såfremt du er i bil. Nærmere info hos DFDS.

Du anbefales at reservere plads i god tid, da der er stor efterspørgsel.

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

Indrejse i Danmark

Med de nye skærpede indrejserestriktioner nægtes udlændinge med bopæl i udlandet som udgangspunkt indrejse i Danmark. Det betyder, at man skal have et anerkendelsesværdigt formål for indrejse i Danmark samt skal kunne fremvise en negativ COVID-19-test.

Der er endvidere indført et generelt flyveforbud mod transport af passagerer, herunder danske statsborgere, der ikke kan fremvise en negativ COVID-19-test taget inden for 24 timer før afgang. Forbuddet gælder flyvninger fra hele verden til alle danske lufthavne. Børn til og med 12 år er undtaget for testkravet, men opfordres til at blive testet. Læs mere her.
I Tallinn er det også muligt at udføre quick test i lufthavnen. Reservér her.  

For at begrænse introduktion og spredning af mere smitsomme virusvarianter indføres krav om test og isolation i 10 dage i forbindelse med ind-rejse i Danmark. De nye regler gælder fra søndag den 7. februar indtil 5. april 2021. 

Du kan læse mere om, hvordan du skal forholde dig, når du kommer hjem fra en udenlandsrejse på coronasmitte.dk.


Du kan få et overblik over testmulighederne i større transitlufthavne her.

Læs mere om reglerne for indrejse i Danmark hos Politiet.

Udenrigsministeriet kan ikke besvare spørgsmål om indrejse eller transit i Danmark. 

Sådanne spørgsmål skal stilles til Politiets hotline vedrørende indrejse i Danmark (+45 7020 6044).

Certificate to board

De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort et svært for personer, der ikke er danske statsborgere, at boarde fly til Danmark.  Hvis du har fast bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat, der viser dette (certificate to board). Certifikater er tiltænkt nødsituationer, hvor udlændige med fast bopæl i Danmark allerede opholder sig i udlandet. For at minimere risikoen for at havne i en nødsituation bør du medbringe relevant dokumentation, hvis du rejser til udlandet.

 

 

Mere information

Lokale myndigheders hotlines:

Politiet og grænsevagter: (+372) 600 1247
Lægelige spørgsmål (telefontid hver dag kl. 15-17): (+372) 634 6630
Udenrigsministeriet: (+372) 5301 9999
Ambulance, politi og nødsituationer: (+371) 112

Hjemmesider:

- Lokale nyhedsmediers hjemmesider
- Estlands ambassade i København
- Fælles COVID-19 myndighedshjemmeside

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut.

De danske myndigheder har samlet informationer om den danske indsats mod coronavirus/COVID-19 på en fælles myndighedsside.

Kontakt

Du kan kontakte ambassaden i Tallinn inden for almindelig åbningstid.

Du kan altid kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter 24/7.

Du kan også downloade vores app Rejseklar og tilmelde dig Danskerlisten, så modtager du information direkte fra os, hvis der indføres nye, større restriktioner i Estland, eller hvis der i øvrigt opstår en krisesituation.

Hvis du ikke har adgang til app’en, kan du tilmelde dig Danskerlisten via vores hjemmeside.

Bestilling af NemID-nøgleapp

På grund af udbruddet af coronavirus/COVID-19 kan danskere bosat i udlandet få problemer med at få tilsendt et nyt NemID-nøglekort med posten.

Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man installerer NemID nøgleapp på sin telefon.

Læs mere hos Digitaliseringsstyrelsen.
Fold alle afsnit ud
Fold alle afsnit ind
Hvor du rejser hen, er din egen beslutning og dit eget ansvar. Udenrigsministeriet kan ikke holdes ansvarlig for oplysningerne her på siden.

Det er dit ansvar at overholde ind- og udrejseregler i de lande, du rejser til. Det er de lokale myndigheder i de enkelte lande, der fastlægger reglerne og afgør, om du overholder dem. Derfor anbefaler vi, at du undersøger de aktuelle, lokale regler og retningslinjer, inden du rejser.

Udenrigsministeriet i København og de danske ambassader og konsulater i udlandet vil ikke kunne oplyse mere end, hvad du kan læse her på siden. Vi tilstræber, at oplysningerne på siden er opdaterede, korrekte og dækkende. Vi kan ikke drages til ansvar for evt. problemer med ind- og udrejse, uanset oplysningerne på hjemmesiden.