Spring til indhold

Information om Coronavirus/COVID-19

Her på siden kan du se information til danske rejsende og fastboende i Estland i forbindelse med udbruddet af coronavirus/COVID-19. Siden er senest opdateret den 30. marts 2020, 9:30.

På grund af Coronavirus (COVID-19) er ambassaden hver dag kl. 8-18 åben for konsulær hjælp, dvs. også uden for normal åbningstid. Ambassadens telefonnummer er +372 6306 400. Hotline i akutte tilfælde: +372 5340 3994 eller +372 557 7061.

Udenrigsministeriet har fra den 13. marts og en måned frem til og med den 13. april besluttet at fraråde alle unødvendige rejser.
Udenrigsministeriet opfordrer de danske rejsende, der befinder sig ude i verden til at rejse hjem, så snart det er muligt, men i god ro og orden og i tæt dialog med dit rejsebureau, flyselskab eller forsikringsselskab. Denne opfordring gælder ikke for danskere, der er fastboende i udlandet. Har man sin hverdag i udlandet, er rådet at holde sig orienteret ift. anbefalinger og henstillinger fra lokale myndigheder.

Danmarks grænser lukkede fra klokken 12 lørdag den 14. marts, og der er indført en grænsekontrol, som vil løbe til og med den 13. april, idet alle udlændinge uden anerkendelsesværdige formål i Danmark i den periode vil blive afvist ved grænsen. Anerkendelsesværdige formål oplyses at være, hvis man bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer. Danske statsborgere vil fortsat kunne indrejse. (https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/indrejserestriktioner)


På Udenrigsministeriets hjemmeside finder du svar på de fleste spørgsmål under: Spørgsmål og svar til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19.

Generelt
Den danske beslutning om at fraråde ikke-nødvendige rejser til hele verden bygger på flere ting:

• Strenge rejserestriktioner i andre lande, i en række tilfælde indført med kort varsel. Både i forhold til lokal transport, men også for ind- og udrejse. Rejsende kan derfor ikke længere være sikre på, om de kan rejse frit, skal i karantæne ved indrejse eller får svært ved at rejse retur til Danmark.
• Der er fortsat stigning i antallet af smittede i flere lande og desuden er der risiko for, at danskere kan være med til at sprede smitten ud i verden.
• Flere populære rejsedestinationer, især uden for Europa, kan have et svagere sundhedssystem end det danske.

Hvis du lige nu befinder dig i udlandet og ønsker at komme hjem betyder den ændrede rejsevejledning:

• Udenrigsministeriet opfordrer dig til at tage hjem med det samme.
• Du skal kontakte dit rejseselskab og forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål om, hvordan du kommer hjem.
• Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +4533921112).
• Du bør tjekke de lokale restriktioner i det land, du befinder dig i.
• Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via www.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig.


Det estiske udenrigsministerium har den 14. marts ligeledes frarådet alle rejser og beder alle estere, der i øjeblikket rejser, om at vende hjem så hurtigt som muligt.

Estland har den 15. marts meddelt, at man også indfører midlertidig grænsekontrol - på alle grænser - fra 17. marts og indtil videre til 1. maj. Kun statsborgere i Estland og indehavere af estisk opholdstilladelse og ret til ophold, herunder de såkaldte grå pas-indehavere, kan komme ind i Estland, såvel som udenlandske statsborgere, hvis familiemedlem bor i Estland. Den danske ambassade har fået præciseret, at dansk og andet NATO-personel fortsat kan indrejse som led i det internationale militære samarbejde. Dette gælder også medlemmer af de lokale ambassader og konsulater og deres familier.
Internationalt gods (inklusive mad og medicinske forsyninger) kan komme ind i landet såvel som personer, der leverer vitale tjenester som brændstofudbydere. Alle, som indrejser i Estland, skal isolere sig i 14 dage. Udlændinge har tilladelse til at transitere Estland på vej til deres hjemland, hvis de ikke viser symptomer på COVID-19. Den estiske regering sætter ingen begrænsninger for udrejse fra landet. Den midlertidige grænsekontrol vil være i kraft, indtil der er besluttet andet af den estiske regering, og nødvendigheden vil blive revideret hver anden uge. Estere, der har problemer med at vende hjem til Estland fra udlandet, opfordres fra estisk side til at kontakte den estiske konsulære nødhjælp +372 53 01 9999 (24 timer).Den estiske regering har den 12. marts erklæret nødsituation indtil den 1. maj for at beskytte befolkningens sundhed og for at kunne gøre en række indsatser obligatoriske.

Nødsituationsforanstaltninger:
Disse nye foranstaltninger vil forblive i kraft, indtil situationen ændrer sig. Nødvendigheden af disse foranstaltninger vurderes hver anden uge. Nedenfor nævnes nogle af tiltagene, men der er mange flere, f.eks. vedr. lukningen af offentlige institutioner.

Offentlige samlinger
Alle offentlige sammenkomster er forbudt. Offentlige forsamlinger begrænses fremover til to personer. Begrænsningen gælder ikke for familier og personer, der udfører offentlige pligter.
Der er lukkede museer, biografer, teatre, koncerter. Konferencer og sportsbegivenheder vil blive forbudt. Forbud mod besøgende på hospitaler, børnehaver, plejehjem og i fængsler.

Uddannelse
Alle skoler lukkes fra mandag 16. marts og erstattes af e-læring. Alle folkeskoler, grundskoler, gymnasier, handelsskoler og universiteter er omfattet. Forsknings- og udviklingsaktiviteter vil dog fortsætte på universiteter og forskningsinstitutioner. Uddannelsesinstitutioner, der betjener studerende med særlige behov, håndteres separat. Lokale myndigheder eller andre børnehaveoperatører beslutter driften og organiseringen af børnehaver og børnehaver.

Butikker
Den estiske regering har besluttet at lukke alle indkøbscentre fra fredag den 27. marts. Supermarkeder, banker, telebutikker og apoteker vil forblive åbne. Det gælder også butikker udenfor centrene. Fra fredag skal alle spisesteder barer og underholdningssteder lukke kl.22. Det gælder dog ikke for salg af take away og levering af mad. Fra samme dato lukkes fra samme tidspunkt underholdningssteder såsom som bowling- og poolhaller, vandpibecaféer og natklubber.
Der gælder særlige strenge restriktioner fir Saaremaa og Muhu. Læs mere her.


Specifikt til danskere i Estland


Ambassaden opfordrer alle rejsende til at orientere sig hos rejseudbyderen for evt. nyt inden afrejsen.
De nye indrejserestriktioner til Danmark har i nogle tilfælde gjort det svært for ikke danske statsborgere rejsende til Danmark at boarde fly fra udlandet. Hvis du har lovligt ophold og bopæl i Danmark, kan ambassaden hjælpe dig med at udfærdige et certifikat der viser dette (certificate to board).

Fly til Danmark:

Mandag, den 30. marts
10.35 Helsinki-Stockholm, 17.10 Stockholm-København med SAS

Tirsdag, den 31. marts
10.35 Helsinki-Stockholm, 17.10 Stockholm- København med SAS

SAS har stoppet de fleste af sine flyvninger fra Tallinn fra mandag den 16. marts. Nærmere oplysninger findes her: https://www.flysas.com/en/traffic-information/message/ og/eller SAS hjemmesiden: https://www.sasgroup.net/newsroom/press-releases/.
AirBaltic har suspenderer flyvninger fra Tallinn fra den 17. marts – se nærmere info her: https://www.airbaltic.com/en/travel-updates.  
Finnair har desuden stoppet sine flyvninger fra Helsingfors til Tallinn og Tartu og retur. (https://www.finnair.com/en)  

Færgeforbindelser:

Færgetrafikken vil fremover være reduceret, og man opfordres til at følge Tallinks hjemmeside: https://www.tallinksilja.com/latest-news og https://www.tallink.ee/soidugraafik-tallinn-helsingi. Man kan ikke sejle direkte Tallinn-Stockholm. 

Det vil fortsat være muligt at tage Tallink færgen til Helsingfors, men det forventes, at den finske regerings beslutning om at begrænse grænsetrafikken fra 19. marts indtil den 13. april vil reducere mulighederne for at nå Danmark med fly (via Helsingfors/Vantaa lufthavn).
Færgen Turku-Stockholm: https://www.tallink.ee/soidugraafik-turu-stockholm

EU-borgere i transit skal efter det oplyste ikke i karantæne.

Viking line sejler på ruten Tallinn-Helsingfors og Turku-Aland-Stockholm (se mere info her).

Det er derimod i skrivende stund muligt at tage færgen fra Paldiski til Kapellskär (og dermed videre til Danmark), såfremt man er i bil. Nærmere tider kan ses på Tallinks hjemmeside.

Det er også muligt at tage en Tallink færge fra Paldiski til Sassnitz i det nordlige Tyskland. Tallink færgen Star vil afgå hver anden dag fra Paldiski kl. 20.00 mod Sassnitz. Turen tager 20 timer, og der er forbeholdt rejsende i køretøjer, men der er kun plads til 10 personbiler og 100 lastbiler. Billetter kan bookes på booking.cargo@tallink.ee, tel: +372 612 8686.

Færgeselskabet Eckerö ophører med sædvanlig passagertransport søndag den 22. marts, men fortsætter med cargotransport, hvor der vil være begrænset plads for passagerer med køretøjer. Man sejler fra Muuga, øst for Tallinn, til Vuosaari (Nordsjö på svensk), øst for Helsingfors.


GENERELT FOR FÆRGER OG FLY: Ovennævnte kan undergå forandringer, hvorfor man opfordres til at besøge flyselskabernes samt færgeselskabernes hjemmesider. Det sker desværre, at en del afgange aflyses i sidste øjeblik. Vær også opmærksom på, at der kan være lokale indrejseregler, der skal iagttages (såsom karantæne etc), hvorfor det er vigtigt at følge stedlige myndigheders retningslinjer. For nærmere oplysninger herom kontakt venligst turoperatøren.
Tallink oplyser f.eks. at det er vigtigt, at det er passagernes egne ansvar på forhånd at undersøge – og inden køb af billet - hvorvidt man har lov til at rejse ind i det pågældende land.


Busselskabet Lux Express har suspenderet sine internationale afgange. (https://www.luxexpress.eu/en/important-information-regarding-lux-express-departures/)Internt i Estland
er der den 14. marts indført restriktioner på rejse mellem fastlandet og øerne, så alene øernes beboere tillades at rejse dertil. Begrænsningerne vedrører ikke godstransport.

Ambassaden følger løbende udviklingen i forhold til coronavirus/COVID-19 i Estland. Per 30. marts 2020 er der konstateret 715 tilfælde af smitte, 3 dødsfald.

Hvis du rejser til Estland, kan du blive screenet for sygdomssymptomer. Hvis du har sygdomssymptomer, kan de lokale myndigheder implementere forebyggende tiltag, heriblandt isolation. De lokale myndigheder kan implementere nye tiltag med kort varsel. Nye tiltag kan omfatte isolation af personer uden sygdomssymptomer, hvis der er mistanke om, at personerne har været udsat for smitte. Du bør altid følge de lokale myndigheders anvisninger.
Hvis man er bekymret over symptomer under ophold i Estland, anbefaler myndighederne at ringe til praktiserende læge på telefon 1220 eller +372 634 6630. Akutte tilfælde: telefon 112.

Danskere bosat eller på rejse i Estland opfordres til at følge de lokale myndigheders information via nyhedsmedierne og nedenstående informationskanaler:

Link til Health Board of the Republic of Estonia (Terviseamet)

Updates in Estonian

Link til WHO coronavirus site
• Du kan læse WHO's råd om, hvordan du bedst beskytter dig.


Nem adgang til vigtig information


Ambassaden opfordrer alle danskere i Estland til at registrere sig på Danskerlisten og hente Udenrigsministeriets app 'Rejseklar'. Danskerlisten giver os mulighed for at kontakte dig eller sende dig vigtige informationer om, hvordan du bør forholde dig. Du tilmelder dig Danskerlisten her.

Har du spørgsmål i forbindelse med coronavirus/COVID-19, kan du tage kontakt til den danske ambassade i Estland på telefonnummer +372 6306 400. Uden for ambassadens åbningstid er der mulighed for omstilling til Udenrigsministeriets Globale Vagtcenter på: +45 33 92 11 12.

Udenrigsministeriet og den danske ambassade rådgiver ikke om sundhedsfaglige spørgsmål, men henviser til Sundhedsstyrelsen. På de danske myndigheders fælles informationssite kan du finde information om coronavirus/covid-19.

For yderligere information se også Udenrigsministeriets hjemmeside.