Spring til indhold

En skulptur inspireret af Dannebrog legenden blev indviet i den Danske Konges Have

17.05.2012  14:32
Skulpturen  "Tuli Lipp", der afspejler legenden om Dannebrog blev indviet den 15. maj 2012 i Tallinn i den Danske Konges Have.

Skulpturen "Tuli Lipp" ("der kom et flag") af Mari Rass og Liina Stratskas vandt sidste efterår projektkonkurrencen for skulpturer i den Danske Konges Have. "Tuli Lipp" symboliserer legenden om det røde flag med et hvidt kors, der faldt ned fra himlen den 15. juni 1219 i Tallinn og opmuntrede de danske tropper til at vinde over esterne i slaget ved Lyndanise, som stedet blev kaldt dengang. Det blev til det danske nationalflag – der menes at være det ældste statsflag i verden, og som også har været udgangspunktet for de nationale flag i andre nordiske lande.

Ved åbningsceremonien holdt borgmester Edgar Savisaar og lederen af midtbyens forvaltning, Mihhail Korb taler. Åbningen af den nye skulptur blev budt velkommen af den danske ambassadør Uffe Balslev i en tale oversat til estisk af Silvi Teesalu, leder af det Danske Kulturinstitut i Tallinn.

"Den Danske Konges Have er af historiske og sentimentale grunde meget dyrebar for os danskere. Historien om slaget ved Lyndanise, som vi mener fandt sted netop dette sted den 15. juni 1219 er kendt af alle danskere og læres stadig i skolen som en central legende i vores nationale romantiske historieskrivning", sagde ambassadøren.

For at markere legenden om flaget i den Danske Konges Have har der hidtil kun været en mindesten rejst af Dansk Estisk Selskab i 1994 samt fra den sovjetiske tid Heino Müllers smede-arbejde "Mindesmærke for den gamle konge", som ligner våbenskjoldet.

Den nye skulptur blev indviet i den Danske Konges Have på Tallinn Dagen, den 15. maj. På denne dag i 1248 gav Kongen af Danmark Tallinn status af fristad, hvilket betød, at lybsk ret trådte i kraft i Tallinn, og byen blev optaget som medlem i hansaforbundet.

Tuli lipp - Uffe Balslev _ Silvi Teesalu

Tuli lipp_2