Spring til indhold

Dannebrog 800 – Estland 100: Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark besøgte Tallinn som et led i fejringen af Dannebrog og Republikken Estland

21.06.2019  21:05
Valdemarsdag, den 15. juni 2019, markerer 800-året for den dag, Dannebrog, ifølge legenden, faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse, tæt på nutidens Tallinn.
Valdemarsdag, den 15. juni 2019, markerer 800-året for den dag, Dannebrog, ifølge legenden, faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse, tæt på nutidens Tallinn. Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark besøgte Tallinn med Kongeskibet Dannebrog den 15.-16., juni, ledsaget af udenrigsministeren, for at deltage i fejringen af 800-året, 100-året for Republikken Estland, hvortil også kommer 800-året for Tallinn og 135-året for det estiske flag.

”Den velkomst, som jeg har modtaget her i Estland i dag, har berørt mig dybt, og jeg er beæret over at deltage i fejringen af 100-året for estisk selvstændighed og 800-året for Dannebrog, det danske flag,” sagde HM Dronningen i sin tale.


(Foto: Danmarks Ambassade)

Denne gensidige fejring af flag, venskab og tæt samarbejde viste sig at blive et kæmpe arrangement, besøgt af mindst 1.500 danskere, som var rejst til Tallinn fra Danmark. Utallige estere tog også del i festfejringen med danske og estiske flag i hænderne, flag som sås  på gader og stræder rundt om i byen, som på estisk betyder ”Danskernes by”. Der var live-transmissioner på TV i både Danmark og Estland i løbet af lørdagen og søndag. Det estiske TV ERR havde også en hel ’dansk uge’ som optakt til besøget.


(Foto: Annika Haas)

”At fejre årsdagene for vores flag beviser, at Estland og Danmark er tætte venner og allierede: om det er som lande langs Østersøen eller som medlemmer af EU og NATO. Jeg sætter pris på Kongeriget Danmark for vores venskab, samarbejde og for deres indsats for at bevare estisk sikkerhed,” sagde den estiske premierminister Jüri Ratas, der ligesom den danske udenrigsminister talte for de fremmødte på Frihedspladsen, og fremhævede, at Estland og Danmark er bundet tæt sammen af den fælles historie.

Dronning Margrethe II ankom til vandflyvhangaren i Tallinn lørdag morgen, hvor mange var mødt op for at byde velkommen til Kongeskibet Dannebrog og overvære den officielle velkomstceremoni med den estiske Præsident Kersti Kaljulaid. Som en fantastisk overraskelse for de fleste, sprang to faldskærmsudspringere fra de danske og estiske specialstyrker ud og svævede ned med både et estisk og dansk flag, for at markere legenden. I havnen var også fire fartøjer fra det danske Marinehjemmeværn, som havde valgt at bruge en uge af deres fritid på at tage til Estland, for at vise militær tilstedeværelse og tage borgere og turister med på en tur på vandet i løbet af weekenden.


(Foto: Annika Haas)

Hendes Majestæt Dronningen og præsident Kaljulaid fortsatte med et kort møde i Præsidentens Palads, hvorefter de fortsatte til fods til Kadriorg Kunstmuseum, lokaliseret i Kadriorg Paladset, for at åbne udstillingen ”Dannebrog – Flaget der faldt ned fra himlen: Dansk Guldalder”. Udstillingen indeholder bl.a. værker af Christen Købke, Elisabeth Jerichau Baumann, C. W. Eckersberg og Nicolai Abildgaard, samt C.A. Lorentzens berømte billede ”Dannebrog falder ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse” (1809), som for første gang er udstillet uden for Danmark.(Foto: Hasse Ferrold)


(Foto: Hasse Ferrold)

Efterfølgende ankom Hendes Majestæt Dronningen og Præsidenten til Frihedspladsen for at lægge en krans ved foden af Uafhængighedsmonumentet. Sammen med premierminister Jüri Ratas deltog de i familiedagen, som blev afholdt på Frihedspladsen for at fejre det danske og estiske flag. På pladsen overværede Hendes Majestæt Dronningen koncerten med både estiske og danske kor og orkestre, hvor også et nyt nummer ”Dannebrog” af den unge estiske komponist Patrik Sebastian Unt blev opført for første gang. Forestillingen kulminerede med, at to flag blev båret ned fra den tilstødende bakke og præsenteret for Hendes Majestæt Dronningen og præsidenten. Familiedagen fortsatte med bl.a. musik af Caroline Henderson og Nikolaj Hess, estisk folkemusik, legeog aktiviteter i dansk-etiske tematiserede telte, samt et børne- og ”Street Food” område. Det danske militærpersonel og hjemmeværnet var også tilstede i forsvarsteltet på pladsen for at fremhæve dansk støtte til Estland.
(Foto: Annika Haas)

På Kiek in de Kök-fæstningsmuseet deltog Hendes Majestæt Dronningen i åbningen af udstillingen ”Dannebrog og Estland 1219-2019”, som er lavet i samarbejde med Tallinn Bymuseum og Danmarks Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot. Under åbningen blev der overrakt to postdoc-stipendier til forskningsprojektet “HM Queen Margrethe II’s Distinguished Research Project on the Danish-Estonian Common History” til estiske Mihkel Mäesalu og danske Stefan Pajung. Ved den festlige anledning blev Carlsberg laboratoriums øl ”Dannebrog brew 1219-2019”, brygget i samarbejde mellem Saku-bryggeriet i Estland og Husbryggeriet Jacobsen i Carlsbergsbyen, serveret.(Foto: Hasse Ferrold)


(Foto: Annika Haas)


Delegationen, ført an af Tallinns borgmester Mihhail Kõlvart, fortsatte til parken ved siden af middelaldertårnet Kiek in de Kök, hvor en ny Den Danske Dronnings Have blev indviet med 800 roser for hvert år af jubilæet og otte Københavnerbænke, doneret af forskellige dansk-relaterede aktører.
(Foto: Annika Haas)

Blot få skridt derfra blev der i den Danske Konges Have overrakt et for nyligt vævet Dannebrog fra Estland til Hendes Majestæt Dronningen af Vordingborgs viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen. Dette flag bliver opbevaret på Tallinn Bymuseum.(Photo: Hasse Ferrold)

For æresgæsterne Hendes Majestæt Dronningen Margrethe II, præsident Kersti Kaljulaid og premierminister Jüri Ratas bød gallakoncerten ”Estonia 100 og Dannebrog 800” i Estlands koncertsal om aftenen på barokmusik og kompositioner af Arvo Pärt, opført af Concerto Copenhagen og det estiske Philharmoniske Kammerkor. Den store estiske komponist var selv at finde blandt tilskuerne. ”Deres Majestæt, vores folk er tæt forbundet i næsten alle af livets sfærer. Koncerten i aften er et fremragende eksempel på vores kulturelle samarbejde. Tak for at medbringe så meget kultur under dit besøg”, sagde præsident Kaljulaid i sin tale i koncertsalen.(Foto: Annika Haas)

Den første dag afsluttedes med en gallamiddag på Arvo Pärt Centeret arrangeret af præsident Kaljulaid til ære for Hendes Majestæt Dronningen.


(Foto: Hasse Ferrold)

Om søndagen deltog Hendes Majestæt Dronningen i en dansk-estisk gudstjeneste i Domkirken Skt. Marys Katedral, hvor endnu et Dannebrog, doneret af Danmarks-Samfundet og velsignet i domkirken allerede den 4. juni på det estiske flags årsdag, blev afsløret. En messehagel fra Kronborg slot, designet og udført af Hendes Majestæt Dronningen, vil også være udstillet i domkirken den næste måneds tid.


(Foto: Annika Haas)

En afskedsreception på Kongeskibet Dannebrog markerede afslutningen på Hendes Majestæt Dronningens besøg til Tallinn, hvorefter hun rejste hjem til København.

15 June 19 _ Annika Haas_11

Ambassadens personale med hendes majestæt og udenrigsministeren. (Foto: Annika Haas)