Spring til indhold

København er Europas Grønneste Hovedstad 2014

06.07.2012  16:18
København har vundet EU-Kommissionens prestigefyldte pris European Green Capital Award for 2014. Det sker takket være københavnernes daglige indsats for en grønnere by.

Tre ud af fire europæere bor i byer, og derfor spiller byerne en central rolle i kampen for et grønnere Europa. Den rolle har København for længst taget på sig.

Københavnerne er flittige til at tage cyklen i stedet for bilen, kan tage en svømmetur i havnens rene vand, og byen har lige præsenteret et CO2-regnskab, der går i den rigtige retning. Derfor har København netop fået EU-Kommissionens pris som European Green Capital i 2014 foran 17 andre europæiske byer.

- Det er en international anerkendelse af vores målrettede indsats, udtaler Frank Jensen, overborgborgmester i Københavns Kommune, og fortsætter: Og det er noget som københavnerne kan være rigtig stolte af hver gang, de træder op på cyklen eller tager en badetur i et af havnebadene. Indsatsen handler ikke kun om et grønnere København. Det handler også om et sundere København og om et København, der er dejlig at bo og leve i.

Titlen som Europas Grønne Hovedstad vil derudover skabe en markedsføringsplatform, københavnske virksomheder kan bruge aktivt. Særligt den grønne sektor vil kunne drage fordel af det udstillingsvindue, som prisen åbner til bl.a. at skabe arbejdspladser til københavnerne.

Europas Grønneste Hovedstad blev udtænkt af Jüri Ratas, tidligere borgmester i Tallinn, Estland, i 2006 som et initiativ til at fremme og belønne indsatsen for at anspore byerne til at forpligte sig til yderligere foranstaltninger og til at fremvise og fremme udveksling af bedste praksis blandt europæiske byer.

København overtager den 1. januar 2014 titlen som Europas Grønneste Hovedstad fra Nantes, Frankrig, der er indehaver af prisen for 2013. I 2010 var Europas Grønneste Hovedstad Stockholm, i 2011 Hamburg og 2012 Vitoria-Gasteiz.

I maj 2012 annoncerede København sit mål om og handlingsplan for 2025 med henblik på at blive den første CO2 neutrale by. Læs mere her.