Spring til indhold

Uffe Ellemann-Jensen modtager estiske Endel Lippmaa-mindesmedalje

18.09.2020  17:03
Uffe Ellemann-Jensen har fået tildelt den estiske Endel Lippmaa-mindesmedalje, som er et tegn på at være en god ven af Estland og en ivrig tilhænger af Estlands stræben efter frihed. Han holder en virtuel forelæsning i det estiske Videnskabsakademi.
Mindekomiteen har givet følgende grunde for at tildele denne prestigefyldte medalje til Uffe Ellemann-Jensen: ”Som udenrigsminister i Danmark (1982–1993) var Uffe Ellemann-Jensen medvirkende til anerkendelsesprocessen i de baltiske stater, som var det tidspunkt hvor genoprettelsen af Republikken Estlands uafhængighed fandt. Takket være hans bestræbelser blev Danmark den første stat, der gendannede diplomatiske forbindelser med alle de tre baltiske lande. Sammen med sin tyske kollega Hans-Dietrich Genscher indkaldte han Rådet for Østersøstaterne i 1992, hvis centrale mål var at sikre en afbalanceret udvikling inden for Østersøområdet efter afslutningen af den kolde krig. I tyve år (1998–2018) bidrog Ellemann-Jensen kraftigt til aktiviteten i Baltic Development Forum, som samlede topspilere inden for erhvervslivet, politik, medier og videnskab i regionen.”

Den første Endel Lippmaa-mindemedalje blev tildelt Nobelpristageren i kemi Kurt Wüthrich, der holdt Mindeforelæsningen i 2017. På grund af det ekstraordinære år er den nøjagtige dato for Uffe Ellemann-Jensens forelæsning stadig endnu ikke fastlagt. Foredraget fokuserer på de forestående udfordringer, som små nationer står over for.

Modtageren af mindemedaljen vælges af udvalget bestående af Ene Ergma, Mart Kalm, Jaak Lippmaa, Urmas Nagel og Mart Saarma.
Titanium mindemedalje blev designet af metalkunstneren Risto Tali.

Læs mere fra Estiske Videnskabsakademis hjemmeside her.

Uffe_Ellemann-Jensen