Spring til indhold

Nye indrejserestriktioner til Danmark som led i indsatsen mod coronavirus/COVID-19

14.03.2020  12:27
Fra lørdag den 14. marts indfører Danmark kontrol ved alle landets grænser, som led i indsatsen for at hæmme spredningen af COVID-19.
Personer, der ønsker at indrejse i Danmark, må forvente at blive afvist ved de danske grænser, herunder i danske lufthavne, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål med indrejsen – f.eks. hvis den pågældende bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer til Danmark.  Personer med gyldigt Schengen visum risikerer også at blive afvist ved grænsen. Se mere her.

Skærpelser:

1) Udenrigsministeriet fraråder nu alle unødvendige rejser og opfordrer danske rejsende til at komme hjem. Denne opfordring gælder ikke for danskere, der er fastboende i udlandet. Har man sin hverdag i udlandet er rådet at holde sig orienteret ift. anbefalinger og henstillinger fra lokale myndigheder.

2) Danmarks grænser lukker fra klokken 12 i lørdag den 14. marts, og der bliver indført en grænsekontrol, som vil løbe til og med den 13. april , idet alle udlændinge uden anerkendelsesværdige formål i Danmark i den periode vil blive afvist ved grænsen. Anerkendelsesværdige formål oplyses at være, hvis man bor eller arbejder i Danmark eller skal levere varer. Danske statsborgere vil fortsat kunne indrejse. (https://politi.dk/coronavirus-i-danmark/indrejserestriktioner)

Fra i dag og en måned frem fraråder det danske udenrigsministerium alle ikke-nødvendige rejser i hele verden. Det vil sige fra fredag den 13. marts og til og med påskeferien, mandag den 13. april.

Beslutningen om at fraråde ikke-nødvendige rejser til hele verden bygger på flere ting:

• Strenge rejserestriktioner i andre lande, i en række tilfælde indført med kort varsel. Både i forhold til lokal transport, men også for ind- og udrejse. Rejsende kan derfor ikke længere være sikre på, om de kan rejse frit, skal i karantæne ved indrejse eller får svært ved at rejse retur til Danmark.
• Der er fortsat stigning i antallet af smittede i flere lande og desuden er der risiko for, at danskere kan være med til at sprede smitten ud i verden.
• Flere populære rejsedestinationer, især uden for Europa, kan have et svagere sundhedssystem end det danske.

Hvis du lige nu befinder dig i udlandet og ønsker at komme hjem betyder den ændrede rejsevejledning:

• Udenrigsministeriet opfordrer dig til at tage hjem med det samme.
• Du skal kontakte dit rejseselskab og forsikringsselskab, hvis du har spørgsmål om, hvordan du kommer hjem.
• Hvis udrejse ikke viser sig mulig, kan du kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet (bbb@um.dk eller +4533921112)
• Du bør tjekke de lokale restriktioner i det land, du befinder dig i.
• Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via www.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig.

Specifikt til danske i Estland:
Der er p.t. ikke udmeldinger fra estisk side om lukning af grænserne eller indstilling af transportforbindelserne til Danmark. (Der er dog en række sundhedskontrolforanstaltninger ved indrejse.)

Det er p.t. stadig muligt at rejse ud af Estland over landegrænserne eller med færge til Helsinki eller Stockholm (p.t. er det kun cruise-ruten Tallinn-Stockholm-Tallinn, der ikke sælges flere billetter til). Der findes en række direkte flyforbindelser fra Tallinn til København, dagligt, herunder med SAS og AirBaltic, og der tales ikke i skrivende stund i medierne om at aflyse fly på denne rute. (Det kan dog ikke på forhånd udelukkes, at aflysninger vil komme til at ske, herunder hvis kommercielle eller andre forhold tilsiger dette f.eks. i lyset af færre passagerer.)

For så vidt angår færgerejser er myndighedernes melding p.t., at foranstaltninger til at begrænse spredningen af coronavirus vil blive udarbejdet og gennemført i samarbejde med passagerskibsoperatører. Det er ikke klart, hvad dette vil indebære, og det vil formentlig afhænge af smitteudviklingen.