Spring til indhold

Markeringen af 100 års dagen for dansk deltagelse i Estlands uafhængighedskrig

09.04.2019  17:44
4 april 2019 markerede 100 år for det første dansk-estiske militære samarbejde efter Estlands uafhængighedserklæring i 1918. Dagen blev, i samarbejde med historiker Mikkel Kirkebæk, Generalmajor Meelis Kiili, det estiske krigsmuseum samt det estiske maritim museum, markeret med en publikation samt en seminar i Tallinn.

Dagen blev, i samarbejde med historiker Mikkel Kirkebæk, Generalmajor Meelis Kiili, det estiske krigsmuseum samt det estiske maritim museum, markeret med en publikation samt en seminar i Tallinn.

Danmark og Estland har mange jubilæer at fejre i år – et af dem er fejringen af de første tætte forbindelser mellem vores lande, da 200 danske frivillige soldater fra det Dansk Baltiske Auxiliær Korps deltog i den Estiske uafhængighedskrig i 1919. Korpset var udrustet med datidens mest moderne og slagkraftige infanterivåben, Madsens rekylgeværer, hvilket, på trods af soldaternes oprindelige mangel på militær erfaring, styrkede deres indsats i krigen.  Derudover gav den danske regering lov til at lade den britiske kongelige flåde oprette et midlertidigt hovedkontor for sine østersøske aktiviteter i København.

DanVol1
Ambassador Kristina  Miskowiak Beckvard

Den danske ambassade i Tallinn markerede dagen med en seminar på Estonian Maritime Museum/Seaplane Harbour i Tallinn, hvor gæsterne bl.a. fik en rundvisning på isbryderen Suur Tõll, som var skibet de frivillige soldater ankom til Tallinn i. Seminaren bød på interessante oplæg, hvor der også blev draget paralleller mellem fortidens kampe og nutidens militære tilstedeværelse: det samme antal af danske soldater deltog både i 1919 og i NATO’s enhanced Forwards Presence (eFP) i Estland fra 2018-19.

DanVol2
Mikkel Kirkebaek

Arrangementet bød på flere gæstetalere, der alle understregede denne historiske dag heriblandt Kaarel Piirimäe, Seniorforsker ved det estiske Krigsmuseum. Den danske historiker og forfatter Mikkel Kirkebæk gav en præsentation om danske frivillige soldater i Estlands uafhængighedskrig – et emne Kirkebæk for nyligt har udgivet en publikation omkring. Publikationen er skrevet på engelsk og kan downloades gratis her. Mikkel Kirkebæk har ligeledes udgivet en publikation i samarbejde med Ambassaden i Riga, der omhandler danske frivilliges deltagelse i Letland uafhængighedskrig. Kommandør for det estiske forsvar, Generalmajor Meelis Kiili, åbnede seminaren med en tale og har ligeledes biddraget med et forord til bogudgivelsen.

DanVol4

Dagen blev fremhævet i flere medier, bl.a. af det estiske dagblad Postimees (som kan læses på estisk her).

DanVol5Seneste nyt

    Se alle