Spring til indhold

Danske film på 20. PÖFF

08.11.2016  16:24
Novemberaftener er ankommet og det er igen blevet tid til, at forberede sig til Tallinn Black Nights Film Festival, der i år løber fra den 11. til 27. november 2016 og som giver mulighed for, at se et udvalg af nye film af danske instruktører eller produceret i samarbejde med Danmark.

PÖFF løber af staben for 20. gang i år, og et lille jubilæum er en god lejlighed til at huske, at blandt initiativtagerne til den første festival i 1997 med et hovedsageligt nordiske program var også den daværende danske ambassadør i Estland Svend Roed Nielsen med hustru Anne-Marie Overbye.

Markering af 20-årsdagen festivalen vil screene Lars von Triers "Riget", som også blev vist på den første festival. Derudover, som i alle de andre år vil der være et udvalg af nye danske film.

The Day Will ComeInstrueret af Jesper W. Nielsen ("Okay", PÖFF 2003) "Der kommer en dag" tager seeren til 1960'erne i København, hvor to brødre forsøger at klare virkeligheden i en hensynsløs statslige drenge skole. På Haugesund Film Festival, uddelte International Federation of Film Critics FIPRESCI sin pris til dette drama med Sofie Gråbøl og Lars Mikkelsen i hovedrollen.


Et par hundrede år tilbage i historien, i perioden efter Den Store Nordiske Krig finder filmen "Tordenskjold & Kold" sted, hvor instruktøren Henrik Ruben Genz ("Kinamand", PÖFF 2005, "Frygtelig lykkelig", PÖFF 2008) leger med forskellige genrer og præsenterer historien om den dansk-norske krigshelt viceadmiral Peter Wessel Tordenskjolds stormfulde liv og venskabet mellem en mester og en tjener.

Mere moderne tider afspejles i Morten Boesdal Halvorsens debutfilm "Anti", hvor unge Simon og Frede i en dansk by i 1991 bliver en del af en københavnsk graffitibande, men gadekunstverden har sine udfordringer. Filmen er screenet i programmet børne- og ungefilmfestival Just Film.

Islandske instruktør Guðmundur Arnar Gudmundssons debutfilm "Hjartasteinn" beskriver på baggrund af islandske natur en kompleks historie, hvor det at finde sig selv er svært når man skal matche landsbysamfundets normer. Direktør vandt Queer Lion Award på Venedig Film Festival for den dygtige håndtering af LGBT-temaet. 
Svenske bysamfund og gruppen af petanque spillere er det miljø, hvor Johannes Nyholms debutfilm "Jätten" finder sted. Her følger man Rikard hvis ansigt er misdannet af sygdom. Filmen viser scener af hans farverige og fantasifulde indre verden.
En anden debut på PÖFF med deltagelse af Danmark er Ralitza Petrovas debutfilm "Bezbog", hvor den bulgarske sygeplejerske Gana forsøger at undslippe et fupnummer. Det er skuespiller Irena Ivanovas debutrolle, der allerede har sikret hende prisen for Bedste Skuespillerinde på tre festivaler.

Instruktør Amat Escalantes film ("Los bastardos", PÖFF 2008, "Heli" Poff 2013) dykker ned i Mexicos sociale problemer i hans film "La región salvaje".

Blandt dokumentarfilmene på dette års DOC@PÖFF program er "Bugs", filmen blev vist denne sommer på tARTüFF filmfestival i Tartu, har to nysgerrige foodies Ben Reade og Josh Evans vandrer rundt om i verden og undersøger, hvordan folk i forskellige kulturer forbereder og spiser insekter, samtidig bekymrer de sig om overgangen af råvarer til fødevarer. 
Direktør Andreas Dalsgaard ("The Human Scale") undersøger med hans film "The War Show" handlinger i Damaskus via radio DJ Zytoon og hans venners liv i kølvandet på det håbefulde arabiske forår. Optagelser i filmen er fra Obaidah Zytoon selv.

Riget007_foto_Henrik Dithmer

En af de PÖFFs særlige screeninger i år kommer til, at fejre festivalens 20. års jubilæum med screeningen af Lars von Triers kult tv-serien "Riget", som blev vist på den allerførste festival.
 

 Blandt juryen for PÖFFs officielle filmkonkurrence; er den danske manuskriptforfatter Steen Bille, som var medskiver på scriptet af Niels Arden Oplevs ungdomsfilm "Drømmen" og "To verdener", der er tidligere er blevet screenet på PÖFF.


Sleepwalkers Short Film Festivals
 Østersø konkurrence vil vise instruktør Cecilie McNairs film "Mukwano". European Film Academys program "Short Matters!" omfatter kortfilm "The Place We Call Home" og "Hør".
Programmet for de europæiske kortdokumentarfilm indeholder "A Man Returned" af Mahdi Fleifel, der har besøgt The World Film Festival i Tartu med hans tidligere film "A World Not Ours".Seneste nyt

    Se alle