Spring til indhold

Fejring af 25 året for genetableringen af Estlands uafhængighed, og genetableringen af dansk-estiske diplomatiske forbindelser

02.09.2016  11:26
25 år er gået siden den mindeværdige begivenhed hvor Estland generhvervede deres uafhængighed, og kort tid derefter også genoptog de diplomatiske forbindelser til Danmark d. 24. august 1991.

Den 20. august deltog “The August 20th Club”, formænd for parlamenterne i Norden og de baltiske lande i fejringen af Uafhængighedsdagen i det estiske parlament Riigikogu. Den danske formand for Folketinget Pia Kjærsgaard holdte i den forbindelse en tale i Riigikogu, hvori hun fortalte om en tur til Estland kort tid efter uafhængigheden i 1991. ”Jeg husker den glæde og stolthed, som borgerne udstrålede da vi mødte dem. Den samme glæde og stolthed har jeg også oplevet i dag.” Formanden tilføjede yderligere, ”Det var med stort mod, at Estland fremsatte krav om dets uafhængighed – og vel og mærke uden at bruge magt”. (Læs mere på engelsk her.)

D. 24. august fremhævede den danske ambassadør Søren Kelstrup de genetablerede diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Estland. I en artikel, der blev publiceret i den estiske avis Postimees skrev ambassadøren om de tætte diplomatiske forbindelser der er mellem Danmark og Estland, samt fejringen af de sidste 25 års udveksling af værdier og ideer. Læs oversættelse af artiklen nedenfor.

I forbindelse med 25 året for generhvervelsen af uafhængigheden af den Estiske Republik, interviewede Postimees Uffe Ellemann-Jensen. Uffe Ellemann-Jensen var den daværende danske udenrigsminister og spillede en rolle i støtten til Estlands ambition om igen, at blive et selvstændigt land.25 året for genetableringen af diplomatiske bånd mellem Estland og Danmark
Søren Kelstrup, Postimees 24.08.2016

D. 24. august giver en særlig anledning til, at fremhæve de dansk-estiske relationer. I weekenden fejrede vi Estlands generhvervede uafhængighed, og i dag markerer vi 25 året for de genetablerede diplomatiske forbindelser mellem vores to lande. Forbindelserne mellem vores to lande går flere hundrede år tilbage. Før Estland blev selvstændig var der allerede tætte bånd uden om de traditionelle diplomatiske forbindelser. Det danske Kulturinstitut i Estland blev etableret i 1990 i et forsøg på, at fremskynde politisk støtte gennem en kulturel kampagne. Vores fælles kulturelle forståelse og fælles værdier skabte et solidt grundlag for et stærkt folkeligt samarbejde, der stadig står stærkt i dag. Etableringen af Demokratifonden skabte en platform for udvikling og deling af disse fælles intentioner, men gav også Danmark muligheden for at støtte de demokratiske bevægelser der opstod i Estland i slut 1980’erne og starten af 1990’erne. Det var en stor fornøjelse for Danmark, at se Estland generhverve sin uafhængighed, og Danmark var blot det andet land til at anerkende Estland uafhængighed i 1991. I de 25 år der er gået er vores bånd kun blevet stærkere og mere alsidigt.

De første par år efter den generhvervede uafhængighed støtte Danmark op om den estiske transformation, og siden hen har Estland hurtigt udviklet sig til et liberalt demokrati. Mest bemærkelsesværdigt er Estlands medlemskab i EU og NATO i 2004. I min optik har Estland med sin høje integritet og solidaritet ikke kun nydt godt af medlemsskabet af disse, men tilmed gjort disse organisationer stærkere. I dag fremstår det dansk-estiske samarbejde i stigende grad af ligesindede allierede. Vores lande er begge småstater, som har en interesse i internationale rets baserede samarbejder. Vi skal fortsætte med, at arbejde som brobyggere mellem store og små, nord og syd, øst og vest. Evnen til at være brobyggere bunder i fælles værdier og en interesse i, at understøtte vores bilaterale samarbejde.

Indenfor de sikkerhedsmæssige relationer har vores soldater stået side om side i Afghanistan og vil snart gøre det igen i træningsmissionen i Irak, med det formål at støtte kampen mod ISIS. På de hjemmelige fronter samarbejder vi i militære øvelser i det Baltiske Hav og på estisk territorium, hvor Danmark var det første land til, at udføre overvågning af det baltiske luftrum fra Amarï Air Base i 2014, som en del af NATOs Baltic Air Policing. I den nære fremtid ser jeg frem til, at byde velkommen til op mod 200 danske soldater, der skal være en del af NATOs Enhanced Forward Presence i Estland.

Danmark og Estland er også tætte samarbejdspartnere i EU og NB8. Sammen deler vi og udvider vi kendskabet til de nordisk-baltiske værdier om frihed, demokrati og gennemsigtighed. I EU har Danmark og Estland en fælles vision om en mere effektiv Union, der er til gavn for borgerene og samtidig skaber vækst. Samtidig samarbejder vi også når det kommer til fælles prioriteter, så som digitalisering og Det Indre Marked. På vegne af min regering og Hendes Majestæt Dronning Margrethe II kan jeg forsikre jer om, at vi også i fremtiden vil arbejde på at styrke vores fælles samarbejde.