Spring til indhold

Hvorfor fattigdom?

21.11.2012  17:21
Så simpelt var spørgsmålet, som lørdag den 17. november 2012 blev stillet i DR byen, hvor arrangementet af samme navn fandt sted. Svaret er dog lige så kompliceret, som spørgsmålet er simpelt.
Udviklingsminister Christian Friis Bach var blandt talerne under arrangementet, som er med til at skyde den verdensomspændende kampagne i gang.

Kampagnen består af en række events, debatter og otte dokumentarfilm, der alle har forskellige vinkler på fattigdom. En af dem er filmen om udnyttelse af naturressourcer, ”Stealing Africa”, af den danske instruktør Christoffer Guldbrandsen, som havde verdenspremiere under arrangementet. En anden er filmen ”Solar Mamas”, som med humor og varme fortæller historien om, hvordan en gruppe kvinder oplæres i at fremstille solfangere, så de selv kan sørge for elektricitet. Historierne er personlige og gribende, og formålet med kampagnen er også at få os til at stille os selv spørgsmålet og ikke mindst at tænke over, hvad vi hver især selv kan gøre.

Udviklingsministeren udtaler i den forbindelse: "Det er et fantastisk godt initiativ, og filmene sætter på en gribende måde ansigt på de mange former for fattigdom, der findes. Jeg er meget glad for, at der både kommer fokus på, hvorfor fattigdom består, og på hvordan vi bekæmper fattigdommen. Filmene viser stærke kvinder, der går forrest i kampen mod fattigdom, og sætter fokus på centraler temaer som beskatning af naturressourcer. Temaer, der også står centralt i det danske udviklingssamarbejde. Filmene bidrager med stærke budskaber, ny viden og vigtige bidrag til debatten. Jeg håber de kan engagere endnu flere i kampen mod fattigdommen."

Det forventes, at de otte film når ud til mere end 500 millioner mennesker i hele verden via internettet og over 70 tv-kanaler. Danske DR og britiske BBC er initiativtagere til projektet, som blandt andet er støttet af det Danske Filminstitut og Danidas Oplysningsbevilling.

Se udklip af filmene og yderligere oplysninger på den internationale kampagneside: www.whypoverty.net samt på DR’s hjemmeside.

Filmene vil blive vist på den statslige estiske tv-kanal ETV fra den 26. november.