Spring til indhold

København åbnede sin periode som Europas Grønne Hovedstad

31.01.2014  12:24
København bliver officielt Europas Grønne Hovedstad fra 22. januar 2014. Som Europas Grønne Hovedstad i 2014 tager København hul på et år, der vil byde på et væld af oplevelser, som alle har miljø, bæredygtighed og livskvalitet som omdrejningspunkt.

Åbningsarrangementet bød på grønne citater skrevet med levende lys på en af pladserne i Indre By. Citatskrivningen blev akkompagneret af 15 minikoncerter med musikere udvalgt specielt til at skabe stemninger til de enkelte citater og steder. Mange af lysene var produceret specielt af Bybi, hvor hjemløse og andre på kanten af arbejdsmarkedet udvinder bivoks fra københavnske bybier. De øvrige lys er støbt af certificeret bæredygtig palmeolie.

Europa-Kommissionen har givet København prisen som Europas Grønne Hovedstad i 2014, fordi københavnerne er gode til at kombinere bæredygtige løsninger med vækst og livskvalitet.

Københavns Kommune inviterer verdens byer, internationale og lokale erhvervsvirksomheder, vidensinstitutioner og borgere til at dele viden. Gennem hele 2014 skal vi dele viden og løsninger - på tværs af landegrænser, erhverv og nationale såvel som internationale institutioner og organisationer. Det handler om at være sammen om byens grønne løsninger og om at dele ressourcer, kompetencer, idéer, ansvar og initiativ.

Året er inddelt i fem temaer: Fremtidens gode byliv, ressourcer og bæredygtigt forbrug, den blå og grønne by, grøn mobilitet og klima og grøn omstilling.

Københavns ambition er at skabe en grøn og CO2-neutral by, som det er rart at være og bo i. Det forudsætter partnerskaber på tværs af erhverv og offentlige institutioner og samarbejde med verdens grønne byer. Derfor er 'sharing' omdrejningspunktet for København som European Green Capital i 2014.

Idéen om Europas Grønne Hovedstad blev udtænkt i Tallinn, Estland, i 2006. Initiativet blev gennemført med ønske om at fremme og belønne byer, der forpligte sig til yderligere foranstaltninger og til at fremvise og fremme udveksling af bedste praksis blandt europæiske byer.

København overtog titlen som Europas Grønneste Hovedstad fra Nantes, Frankrig, der havde titlen i 2013. Tidligere år har Stockholm (2010), Hamburg (2011) og Vitoria-Gasteiz (2012) haft titlen som Europas Grønne Hovedstad.


Se  mere www.sharingcopenhagen.dk
Europas Grønne Hovedstad http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/index_en.htm