Spring til indhold

Succesfulde danske film på de estiske skærme

15.01.2013  17:11
Danske film og tv-serier har på det seneste fået succes verden over og har også fundet vej til de estiske skærme.

Nicolaj Arcels historiske drama "En Kongelig Affære", nyligt nomineret til en Oscar i kategorien bedste udenlandske film, havde premiere i Estland i marts sidste år. Premieren fandt sted på samme dag som i Danmark, og det var kulminationen på dansk filmuge i Tallinn. Filmen har senere været vist på den nationale tv-kanal ETV.

Thomas Vinterbergs "Jagten", som sikrede Mads Mikkelsen prisen for bedste skuespiller ved filmfestivalen i Cannes og Vinterberg og Tobias Lindholm modtog prisen for bedste manuskript i 2012 ved European Film Award, vil få premiere i de estiske biografer den 18. januar 2013. Filmen havde tidligere været valgt til programmet for sidste novembers Tallinn Black Nights Film Festival. "Jagten" havde premiere i de danske biografer i sidste uge og oplevede med sit store salgstal den anden største åbningsweekend for en dansk spillefilm i dette århundrede. 

Danske tv-produktioner, som har modtaget verdensomspændende anerkendelse, er også ankommet til de estiske skærme. Den første sæson af "Borgen" startede på ETV i efteråret 2012, som nu også viser seriens anden sæson. I begyndelsen af 2013 begyndte ETV også at vise den første sæson af "Forbrydelsen", i rækken af søndag aften kriminalserier. Begge seriers frontfigurer er moderne, stærke kvinder der forsøger at skabe balance mellem arbejds- og privatliv.

Publikum er betaget af disse lokale historier, som har vist sig at skabe international interesse og både tv-serier og film er blevet modtaget godt i England, Frankrig og andre lande i Europa samt i USA.