Spring til indhold

Danske opklaringssoldater deltager i længerevarende øvelse som led NATO Assurance Measures

14.11.2014  10:37
Som led i NATO Assurance Measures, der blev aftalt mellem NATO landenes regeringsledere i Wales i dette efterår, sender Hæren en styrke til Litauen på en længerevarende øvelse.

Formålet er at øve evnen til at deployere styrker til et andet NATO land, samt at øve fælles fremgangsmåder og procedurer med enheder fra værtslandet.

Øvelsesstyrken bliver opstillet af Opklaringsbataljonen på Bornholm og består af 2. Lette Opklaringseskadron, samt støttende enheder fra øvrige grene af Hæren. Det danske bidrag ledes af 1. Brigade, der har til huse i Haderslev. Øvelsesstyrken består af 158 mand.

Øvelsen vil fokusere på evnen til at deployere over større afstande med skib og ad landevej, samt øve fremgangsmåder og procedurer sammen med litauiske enheder. Styrken vil deployere fra Bornholm den 18. november med slut mål Rukla, en kaserneby i nærheden af Kaunas i det centrale Litauen. 

Her vil opklaringssoldaterne gennemføre en række fælles øvelsesaktiviteter med litauiske kolleger og samarbejdspartnere i en periode frem til midten af december.

Øvelserne vil komme til at indeholde klassiske opklaringsdiscipliner, såsom vejopklaring, rumopklaring og indsættelse i overvågningsopgaver i rammen af kampoperationer.

Det er erfarne soldater, som Hæren sender på øvelse. 2. Lette Opklaringseskadron er en enhed med solide erfaringer fra indsættelser i Afghanistan, hvor enheden løste opklaringsopgaver i den afghanske ørken. Nu skal disse erfaringer bringes i spil, ved at øve indsættelse i operationer i nærområdet, sammen med opklaringsenheder fra værtslandet Litauen.


NATO Assurance Measures har til formål at indføre en række militære foranstaltninger for at forstærke alliancens kollektive forsvar i blandt andet de baltiske lande.

Foranstaltningerne indeholder blandt andet opbygning af evnen til at kunne deployere og indsætte landstyrker i samarbejde med NATO partnere.