Spring til indhold

Den danske ambassade uddeler priser til unge opfindere

16.12.2014  12:27
Torsdag d. 11. december 2014 blev vinderne af den nationale estiske innovationskonkurrence for elever hyldet i Tallinns Energy Discovery Centre med priser fra bl.a. den danske ambassade.

Konkurrencen, som blev organiseret af Estonian Research Council, har til formål at udvikle unge menneskers kreativitet og innovative tankegang, samt guide eleverne til at anerkende af problemerne omkring dem og at søge løsninger på disse. Konkurrencen var inddelt i tre niveauer: fra 1. til 4. klasse forventedes fantasifulde idéer, fra 5. til 9. klasse regnede man med tekniske løsninger, mens 10. til 12. klasse skulle levere realistisk opnåelige idéer. 695 unge opfindere deltog med 872 opfindelser i dette års konkurrence.

Den danske ambassadør Søren Kelstrup glædede sig over så stort et antal deltagende i konkurrencen: ”Den danske ambassade er glade for at kunne hylde unge opfindere, som kommer med deres forslag til, hvorledes verden kan ændres til det bedre.”

Den danske ambassade belønnede Rego Jürgenson (1.-4. klasse) for hans arbejde med "Computer med pedaler", Jan Erik Konksi (5.-9. klasse) for hans arbejde med "Isbryder" samt Felix Voolaid (10.-12. klasse) for hans "SmartPods". Ambassadøren opfordrede alle unge mennesker til fortsat at forbedre verden med deres opfindelser og deltage i den halvårlige design konkurrence i Danmark "INDEX: Design to Improve Life".

De nationale priser til vinderne i de tre aldersgrupper blev uddelt af den estiske præsident Toomas Hendrik Ilves. Desuden blev den estiske repræsentant til verdens største ungdomsvidenskabskonkurrence, Intel INSEF i USA, annonceret. Endvidere blev en pris for den bedste IT-idé uddelt af økonomi- og kommunikationsministeriet, ligesom både den Amerikanske ambassade, Energy Discovery Centre og AHHAA videnskabscenter uddelte specialpriser.

Estonian Research Council laver aktiviteter, der hjælper med at generere interesse blandt unge inden for områder som videnskab, teknologi, matematik og anlæg. Nationale konkurrencer for skoleelever er blevet organiseret siden 2008. I denne tid har børn og unge indsendt mere end 4600 idéer. Hvert år udvælges de bedste idéer til en collageudstilling, som sendes rundt på skoler i hele landet.

Læs mere om den nationale estiske innovationskonkurrence for elever og om dette års vindere på Estonian Research Councils hjemmeside (på estisk).

Rego Jürgenson
Rego Jürgenson (4. klasse) (Foto: Danske ambassade)

Jan Erik Konksi
Jan Erik Konksi (9. klasse) (Foto: Aavo Kaine)

Felix Voolaid
Felix Voolaid (11. klasse) (Foto: Aavo Kaine)