Spring til indhold

Dannebrog

Ifølge en legende faldt det ned fra himlen den 15. juni 1219 i Tallinn. Dannebrog betyder "Danernes fane" og er verdens ældste nationalflag.

Siden 1500-tallet har sagnet om Dannebrog været sat i forbindelse med slaget ved Lyndanise i Estland den 15. juni 1219 (Valdemarsdag), hvor danskerne vandt herredømmet over det nordlige Estland. Legenden beretter, at esterne overfaldt den danske lejr, selvom disse ellers tidligere havde givet udtryk for at ville underkaste sig danskerne og gå over til den kristne tro.

Danskerne var hårdt pressede, og kun fordi ærkebisp Anders Sunesen rakte sine hænder i bøn mod himlen, kunne et nederlag i første omgang forhindres. Til sidst var ærkebispen dog så udmattet, at han ikke kunne holde armene oppe længere, og det så ud til, at esterne ville besejre Valdemar Sejrs hær. I dette øjeblik skal et rødt korsbanner være faldet fra himlen og have givet danskerne sejren.

Dannebrog har været i almindeligt brug siden senmiddelalderen og frem.

I mange år var Dannebrog kongens og statsmagtens flag, og i 1833 kom der et direkte forbud mod, at private måtte bruge Dannebrog. I forbindelse med Treårskrigen 1848-51 flagede befolkningen imidlertid med Dannebrog i udstrakt grad og i 1854 blev forbudet ophævet.

Flaget bruges den dag i dag af hele befolkningen i en grad, som kun få andre steder i Verden, både ved festlige, sørgelige og officielle lejligheder.
Dannebrog_Lorentzen