Spring til indhold

H.K.H. Kronprinsessens besøg i Estland 1.-2. april

07.04.2014  16:28
Kronprinsesse Mary var 1.-2. april på besøg i Estland. Hovedformålet med besøget var at se nærmere på, hvordan estiske børnehaver og skoler arbejder med at implementere Mary Fondens projekt ”Fri for Mobberi”.

Derudover deltog Kronprinsessen bl.a. i indvielsen af Den Danske Konges Have, som i 2013 blev renoveret med støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond og AP Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

Kronprinsessens program omfattede bl.a. besøg i en estisk børnehave, hvor også direktør for Mary Fonden Helle Østergaard og generalsekretær for Red Barnet Mimi Jakobsen deltog. Mary Fonden og Red Barnet har siden 2011 arbejdet sammen med den estiske Union for Child Welfare om at tilpasse Fri for Mobberi til estiske forhold, og projektet er nu under implementering i mere end halvdelen af Estlands godt 600 børnehaver. Estland er dermed det land, som næstefter Danmark har taget projektet mest til sig.

Kronprinsessen holdt også åbningstalen ved konferencen "Mobningsfri uddannelse", som var arrangeret i samarbejde mellem den estiske Børneombudsmand og den estiske Union for Child Welfare. Endelig besøgte Kronprinsessen en estisk skole, hvor Fri for Mobberi er under implementering som pilotprojekt. Med den store opmærksomhed, som Kronprinsessens besøg fik i næsten alle estiske medier, vil jorden være gødet for, at Fri for Mobberi nu udbredes også til estiske skoler.

Blandt de øvrige programpunkter deltog Kronprinsessen i indvielsen af den Danske Konges Have sammen med Tallinns borgmester Edgar Savisaar. I den forbindelse viste Kronprinsessen borgmesteren fotoudstillingen "A Modern Royal Household", som blev åbnet i det middelalderlige tårn ”Kiek in de Kök” beliggende ved Den Danske Konges Have.

Derudover mødte Kronprinsessen også præsident Toomas Hendrik Ilves og fru Evelin Ilves i præsidentpaladset Kadriorg. Kronprinsessen besøgte senere sammen med fru Ilves seminaret "Bæredygtig mode", der præsenterede erfaringer med design og produktion af bæredygtigt tøj. Blandt seminarets deltagere var Marie Worsaae og Maria Høgh Heilmann fra modedesigngruppen AIAYU samt Reet Aus Design fra Estland. Seminaret dannede fin optakt til Copenhagen Fashion Summit, som finder sted i København den 24. april, og som Kronprinsessen er protektor for.

Kronprinsessens program omfattede endvidere besøg på et Estisk Børnelitteratur Center, middag med den estiske præsidentfrue og frokost i den danske residens samt afslutningsvis en koncert med estisk TV´s pigekor og en reception med deltagelse af ca. 200 mennesker, herunder danskere boende i Estland.´

Crown Princess in Suitsupääsupesa Kindergarten_Foto-Erik Peinar
Kronprinsessen i Suitsupääsupesa børnehave (Foto: Erik Peinar)

Crown Princess in Danish Kings Garden
Kronprinsessen i Den Danske Kongens Have med borgmester Savisaar, Silvi Teesalu, Anu Laanemets og ambassadør Søren Kelstrup (Foto: Erik Peinar)

Crown Princess in Kadrioru German Gymnasium
Kronprinsessen med fru Evelin Ilves i Kadrioru Tyske Gymnasium (Foto: Erik Peinar)

Crown Princess in Children Literature Centre
Kronprinsessen med fru Evelin Ilves i Estisk Børnelitteratur Center (Foto: Erik Peinar)