Spring til indhold

DiploHack behandler spørgsmål om internetfrihed

10.12.2013  14:11
DiploHack Tallinn 2013 samlede diplomater, udviklere, designere og marketingfolk for at brainstorme om menneskerettigheder og internetfrihed samt for at udvikle praktiske løsninger og tjenester.

Denne begivenhed, der fandt sted den 6-8 December 2013, bestod af tre dele - Kreativitet HUB, Hackathon og en afsluttende konference.

DiploHack Tallinn startede den 6. december i Garage48 HUB’s lokale med kreativitet-hub, hvor der blev diskuteret emner relateret til internetfrihed, og der blev formuleret konkrete problemer, som kunne drage nytte af teknologiske løsninger. Eventet fortsatte næste dag med et hackathon, hvor hackere, programmører og andre involverede arbejdede på at udvikle og finde tekniske løsninger til flere af de konkrete problemer, der var blevet formuleret på første dagen. Resultaterne af hackathon’et  blev præsenteret under Internet Freedom konferencen søndag d. 8. december på Radisson Blu Hotel Tallinn.

Konferencen, med ordstyrer Ahto Lobjakas fra det estiske Udenrigspolitiske Institut, inviterede et panel, bestående af diverse eksperter, til at diskutere overvågning og juridiske trusler mod internetfrihed. Panelet omfattede blandt andet deltagelse fra Sverige af internetforsker og aktivist Marcin de Kaminski fra Lund Universitet og Senior Advisor for den svenske udenrigsminister indenfor internetfrihed HE Olof Ehrenkrona.  Danmark supplerede yderligere med knowhow fra Henrik Chulu, medstifter af Bitbureauet og specialist i digital kultur og internet politik. De statslige profiler fra Nederlandene blev afspejlet af Dewi Van de Weerd, vicechef for menneskerettighedsafdelingen i det nederlandske udenrigsministerium. Estiske synspunkter blev udtrykt af Siim Sikkut, IKT politisk rådgiver ved statsamtet, Karmen Turk, advokat fra Tamme Otsmann Ruus Vabamets, og Siim Tuisk, borger lobbyist for åben datatilgængelighed, netneutralitet og digitale rettigheder.

Ved afslutningen af konferencen blev fem projekter fra Hackaton eventet præsenteret. De fem projekter konkurrerede om prisen på 1000 € til videreudvikling, der blev tildelt af den hollandske ambassade. Både publikum og jury valgte projektet OPENER som deres favorit. OPENER er en web-baseret platform, der trækker data fra forskellige åbne kilder på internettet for at kunne afsløre interessekonflikter i statsejede virksomheder og hos bestyrelsesmedlemmer eller politikere. Et såkaldt våben mod korruption.

Ideen om at organisere DiploHack kom gennem den hollandske ambassade og fra DiploHack London, hvor diplomater og NGO’s samledes til en hel dag for finde løsninger på at tackle og opretholde ytringsfrihed og bæredygtighed.
Arrangementet i Tallinn blev co-arrangeret af den hollandske ambassade, Garage48 og Institut for Digitale Rettigheder, samt støttet af Den Svenske og Danske Ambassade og Radisson Blu Hotel Tallinn.

Læs mere www.diplohack.org.